Eind negentiger jaren werd de samenwerking tussen familie en een professioneel aanbod van zorg in een ander licht gezet met de introductie van het uit Nieuw Zeeland afkomstige ‘family group conferencing’. De visie werd dat families als eerste het recht hebben om samen met mensen uit hun eigen kring, te zoeken naar de beste oplossing voor hun problemen en zo de regie over hun leven te houden. Dat recht geldt bij uitstek als het over drang en dwang gaat. Daarbij kunnen families in hun plan een beroep doen op door de samenleving ter beschikking gestelde professionele middelen. Ook wanneer burgers verantwoordelijk zijn voor normoverschrijding of daardoor gedupeerd, kunnen zij met hetzelfde middel van een conferentie de situatie van anderen en henzelf herstellen voor zover de omstandigheden dat toelaten.
Toen in 2002 duidelijk werd dat de invoering van Family Group Conference (FGC) niet meer gebaat was met een projectstatus binnen OKS, heeft in 2002 de stichting besloten met haar toenmalige samenwerkingspartner WESP (wetenschappelijke educatieve en sociale projecten) en de drie eerste EK-pilotorganisaties, een eigenstandige stichting op te richten: de Eigen Kracht Centrale, een organisatie die de autonomie van burgers in hun aanspraak op zorg bevordert, ongeacht het terrein waarop deze wordt verleend’. Voor meer informatie over hoe dat is verder gegaan: www.eigen-kracht.nl
Door de vele Europese contacten van OKS rond PRIDE Model of Practice lag het voor de hand dat er gemakkelijk Europese verbindingen werden gelegd rond FGC.
Voor meer informatie hoe dat is verder gegaan: www.fgcnetwork.eu